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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  02/02/2022
Actualizado :  18/05/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  CONDE, P.; GARCIA, C.; VILLAMIL, J.J.; IBÁÑEZ, F.; ZOPPOLO, R.; ARIAS-SIBILLOTTE, M.; PONCE DE LEÓN , I.; BORSANI , O.; GARCÍA INZA, G.
Afiliación :  ANA PAULA CONDE INNAMORATO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CLAUDIO CESAR GARCIA GALLARRETA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN JOSE VILLAMIL SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO JOSE ZOPPOLO GOLDSCHMIDT, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MERCEDES ARIAS-SIBILLOTTE, Unidad de Ecofisiología de Frutales, Departamento de Producción Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República (UDELAR), Garzón 780, Montevideo 12900, Uruguay; INÉS PONCE DE LEÓN, Departamento de Biología Molecular, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo 11600, Uruguay; OMAR BORSANI, Laboratorio de Bioquímica, Departamento de Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo 12900, Uruguay; GEORGINA PAULA GARCÍA INZA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  The impact of irrigation on olive fruit yield and oil quality in a humid climate.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Agronomy, 2022, vol.12, issue 2, e313. OPEN ACCESS. doi: https://doi.org/10.3390/agronomy12020313
ISSN :  eISSN 2073-4395
DOI :  10.3390/agronomy12020313
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 15 December 2021; Revised 4 January 2022; Accepted 11 January 2022; Published: 26 January 2022. Academic Editor: José Casanova Gascón. This article belongs to the Special Issue Plant Responses to Stress and Environmental Stimulus: https://www.mdpi.com/journal/agronomy/special_issues/environmental_stimulus
Contenido :  ABSTRACT.- The expansion of olive orchards into regions with no tradition of olive production and humid climates, such as Uruguay, with more than 1200 mm of annual rainfall, calls into question the need for irrigation. In these regions, however, years with water deficit during summers are quite common. The vapor pressure deficit during summer is lower than in countries with a Mediterranean climate. The high variability in interannual water availability in the current context of climate change, with a growing tendency for extreme events to occur, emphasizes the need to evaluate the production response of olive trees to irrigation. To achieve this, three irrigation treatments were applied to Arbequina and Frantoio cultivars according to the value of the maximum crop evapotranspiration: a first treatment applying 100% ETc, corresponding to being fully irrigated; a second treatment applying 50% ETc; and a third treatment in which neither irrigation nor rain inputs occurred from the end of the pit hardening period until harvest. Results show the possibility of an increasing fruit weight and pulp/pit ratio through irrigation in the local environmental conditions. The oil content in response to irrigation was different within cultivars. Water restriction conditions did not affect the oil content of olives in Arbequina, while in Frantoio it increased it. Polyphenols in fruit increased under water stress for both cultivars. The technological applicability of the results obtained must... Presentar Todo
Palabras claves :  Drought stress; Fruit growth; Oil content; Olea europaea L; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; Polyphenols; Stem water potential.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  https://www.mdpi.com/2073-4395/12/2/313/pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102992 - 1PXIAP - DDPP/Agronomy (MDPI)/2022

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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  25/09/2014
Actualizado :  08/08/2017
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  WIJMA, R.; MORALES-PIÑEYRÚA, J. T.; GIMENEZ, M.; LEON, P.; RUIZ, G.; PLA, M.; LA MANNA, A.; MENDOZA, A.
Afiliación :  JESSICA TATIANA MORALES PIÑEYRUA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; MARCELO PLA TEJERA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO LA MANNA ALONSO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay.
Título :  Efecto de la dieta preparto sobre la actividad luteal posparto de vacas lecheras.
Fecha de publicación :  2013
Fuente / Imprenta :  Revista Argentina de Producción Animal, v. 33, p. 14, 2013.
ISSN :  0326-0550
Idioma :  Español
Palabras claves :  VACA EN TRANSICIÓN.
Thesagro :  ANESTRO; CARBOHIDRATOS; MAÍZ; NUTRICION ANIMAL; REPRODUCCION ANIMAL; VACAS LECHERAS.
Asunto categoría :  L53 Fisiología Animal - Reproducción
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE100238 - 1PXIAP - DD
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